Etiquetten? Wat willen jullie ermee? Deze worden tegenwoordig meer en meer losgelaten, ook als het gaat om trouwen. Maar misschien vinden jullie het toch leuk om te weten hoe het officieel ‘heurt’. Loslaten kan altijd nog. Doe dat wat bij jullie past!

Corsages?
Corsages, voor de daggasten, zie je minder frequent dan voorheen. Mochten jullie hier toch voor kiezen, dan dragen jullie gasten deze links. De vrouwelijke gasten met de bloem naar beneden en het steeltje omhoog. Jullie mannelijke gasten en de bruidegom dragen de bloem omhoog en het steeltje naar beneden.

Ringvinger?
Waarom kiezen veel mensen ervoor om hun trouwring om hun linker ringvinger te dragen? Omdat de linker ringvinger de enige vinger is die een ader, vena amoris: vain of love genaamd, heeft die rechtstreeks met het hart is verbonden.
Van oorsprong droegen de Katholieken en niet-gelovigen de trouwring links (in verbinding met het hart) en de Protestanten en andere gelovigen rechts (het goede).

Bruidegom zoekt bruidsboeket uit?
Vroeger betaalden de ouders van de bruid bijna de hele bruiloft, inclusief de taart. De ouders van de bruidegom alleen de ondertrouw, leges en het bruidsboeket.
De bruid draagt het boeket vóór het ja-woord rechts (geluk), daarna links (hart).

Waar zitten bruid en bruidegom ten opzichte van elkaar tijdens de ceremonie?
Voor de huwelijksvoltrekking zit de bruid rechts van de bruidegom. Daarna links. Rechts stond vroeger voor geluk, het leven en het hogere. Links voor ongeluk, dood, duisternis en het lagere.
Tegenwoordig zit de bruid meestal links van de bruidegom: dichtbij zijn hart.
Wanneer jullie ook voor de kerk trouwen, blijf je als bruid links van de bruidegom zitten. In de auto zit de bruid net andersom, rechts van de bruidegom, terwijl de bruid wel links van de bruidegom loopt.

Taart aansnijden?
De bruid snijdt volgens oude tradities de taart aan. In het midden van de onderste taart, met de hand van de bruidegom bovenop haar hand.
De bovenste laag van de taart wordt niet aangesneden, maar door het bruidspaar mee naar huis genomen, ingevroren en door bruid en bruidegom gegeten op hun 1-jarige huwelijksdag.

Trouwstoet?
De officiële volgorde voor de trouwstoet, is de volgende volgorde van auto’s: 1) bruidspaar met 2 bruidsmeisjes 2) bruidsjonkers & bruidsmeisjes (maximaal 2 tot 8)  3) ouders bruidspaar 4) getuigen, 5) familie en daarachter alle anderen.

Knopen colbert bruidegom?
1-knoops: dicht bij lopen en staan, open bij zitten
2-knoops: bovenste knoopje vast bij staan
3-knoops: soms – bovenste knoop vast
altijd – 2e knoop gesloten (behalve bij zitten)
nooit – 3e knoop dicht

Dresscodes gasten?
Casual – informeel, verzorgd, sportief en makkelijk.
Vrouwen: nette jeans of sportieve rok
Mannen: nette jeans of katoenen broek

Smart casual – informeler
Vrouwen: nette broek of rok met blouse, eventueel een blazer (geen pak)
Mannen: katoenen broek en overhemd of shirt met kraag, eventueel met jasje (geen jeans, pak en stropdas)

Tenue de Ville – netjes
Vrouwen: nette jurk, broekpak, mantelpak of rok op de knie en jasje en panty (maximaal 20D) en eventueel een hoed
Mannen: twee- of driedelig maatpak effen donkerblauw, grijs, of zwart, met stropdas en bijpassende schoenen en sokken

Cocktail – feestelijk
Vrouwen: leuke korte feestelijke jurk, met mooie hakken
Mannen: strak zwart of donkerblauw pak, met wit overhemd (stropdas niet verplicht) en mooie manchetknopen

Black tie
Vrouwen: lange avondjurk, mag met decolleté, open schoentjes met hak, aandacht voor kapsel, make-up en sieraden, eventueel met halflange handschoenen en klein tasje
Mannen: smoking (jasje met sjaalkraag of smalle satijnen revers en broek met satijnen biezen aan de zijkant) met helderwit overhemd met opstaande boord en dubbelgeslagen manchetten, zwarte vlinderstrik, zwarte leren schoenen en zwarte sokken

White tie
Vrouwen: lange avondjurk, met decolleté, lange handschoenen en clutch
Mannen: rokkostuum (jas met lange achterpanden), wit overhemd met dubbele manchetten en opstaande boord en witte vlinderdas en zwarte lakschoenen, geen horloge

 

Neem contact op

Stuur een email en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.